Maldivi in Šri Lanka (1)

Lega Maldivov in Sri Lanke v Indijskem oceanu
Lega Maldivov in Sri Lanke v Indijskem oceanu

Novo leto 2005/2006 smo želeli preživeti nekje v toplih krajih, saj na ta način zima precej hitreje mine, hkrati pa se elegantno izogneš večinoma povsem nepotrebnemu skakanju po šoping centrih za božično – novoletnimi darili. Za toplo morje je verjetno še najboljša izbira Indijski ocean in ko sem oktobra pregledoval cene letalskih kart je bila najboljša varianta Šri Lanka (Tajska in ostale destinacije v jugovzhodni Aziji so glede poceni kart za novo lete zasedene že od avgusta). Rezervirali smo karte pri Emirates in ko mi je Miki na Emirates Ljubljana povedal, da za doplačilo 50 EUR lahko narediš “stop over” na Maldivih smo se seveda odločili še za dvodnevni postanek na Maldivih.

Ob brskanju po internetu glede informacij o Šri Lanki sem naletel na gospo Meto, ki je bila na otoku nekaj mesecev prej in je zelo priporočala šoferja in hkrati vodnika Jeroma. Poklical sem jo, posredovala mi je njegovo številko in z Jeromom smo se hitro dogovorili za sodelovanje. Ponudil nam je dve varianti potovanja: da nam je za 30 EUR/dan ves čas na razpolago kot vodič in šofer (vozi nas kamor želimo, pri čemer je v ceni avto, bencin in njegovo spanje) ali pa nam on pripravi turo, vključi hotele (za katere dobi 50% popusta) in nas prevaža naokrog (seveda je ta varianta dražja). Ker je bilo časa za pripravo zelo malo, smo se odločili kar za njegovo turo in njegovo izbiro hotelov. Ni nam bilo žal, saj se je Jerome izkazal kot res odličen poznavalec svoje države, uglajen gospod s tisto pravo angleško “polite” šolo. Tudi hoteli, ki jih je priporočil so bili v top kategoriji, ki je sami ne bi nikoli izbrali – vendar če lahko spiš v hotelu 5 zvezdic za 30-40 EUR/celo familijo, zakaj pa ne …

Z Emirates smo 24.12. leteli iz Ljubljane preko Munchna v Dubaj in nato v Male, glavno mesto Maldivov. Maldivi so pretežno muslimanska država v Indijskem oceanu, ki jo sestavlja 1192 koralnih otočkov združenih v 26 atolov, največja nadmorska višina je 2 m. Po maldivskih otočkih se kot samostojen popotnik ne moreš gibati (to je tudi precej težko, saj so otočki razmetani na razdalji 850 km in širini 130 km), saj ti ne pustijo vstopa v državo brez vnaprejšnje rezervacije aranžmaja v resortu oz. moraš to narediti najkasnje na letališču v Maleju. Za turiste je namenjenih okrog 90 otočkov preurejenih v resorte, kjer pa ni nobenih hotelskih kompleksov, ampak samo turistične hišice, ki so opremljene seveda glede na vsoto denarja, ki si jo pripravljen plačati. Ko smo doma po internetu pregledovali razne otočke, najprej kar nismo mogli verjeti cenam. Najcenejše (low budget) namestitve se začnejo od 100 USD/dan za dva, medtem ko malce dražje hitro presežejo tisoč dolarjev na dan. Mi smo se seveda odločili za low budget varianto na otočku Giravaru (North Male Atoll), ki je le pol ure vožnje z gliserjem oddaljen od letališča. Dva dni smo se prepustili polnopenzionski oskrbi in se namakali v topli vodi z 28 stopinj Celzija. Sicer pa so Maldivi raj za potapljače.

Polet iz Maldivov do glavnega mesta Šri Lanke Colomba traja le tričetrt ure. Na letališču nas je že čakal Jerome s svojim avtom in takoj smo videli, da smo si izbrali pravega šoferja in vodnika. Najprej sem imel celo ideje o rent-a-caru, a ko sem videl promet v živo v mestih (ob tem da vozijo po levi) se mi je kar oddahnilo, da sem se prepustil šoferju. Ob neštetih tuk tukih (predelan pokrit moped s tremi kolesi) – najštevilčnejše prevozno sredstvo na Šri Lanki, kamionih in osebnih avtomobilih so največji norci zagotovo vozniki avtobusov. Jerome nam je povedal, da privatne avtobusne družbe tekmujejo z državnimi na ta način, da prej pripeljejo na določeno postajo in poberejo potnike konkurentu ??!!

Kljub temu, da je v tistem času na severu otoka še vedno divjala vojna med Tamilskimi tigri in šrilanško vojsko, v glavnem nikjer nismo dobili občutka o vojnem stanju (na glavnih prometnicah, avtobusnih in železniških postajah in predvsem letališču Colombo je sicer precej check pointov, a ko vidijo da so v avtu turisti, nič kaj ne komplicirajo). Večina prebivalcev (preko 70%) je Sinhalcev, ki so predvsem budisti, na severu in v hribovitem področju pa so Tamilci (okrog 18%), katerih vera je hinduizem, okrog 8% je muslimanov in 4% kristjanov (Jerome je kristjan, medtem ko so žena in obe hčerki budisti). Šri Lanka je po velikosti približno tri in polkrat večja od Slovenije, pri čemer ima 20 milijonov prebivalcev (desetkrat več kakor Slovenija).

Iz Colomba smo se najprej odpeljali proti severu, kjer so ostanki nekaterih antičnih mest (Sigiriya, Polonnaruwa). Na poti smo se ustavili v sirotišnici slonov Pinnawela, kjer je v oskrbi preko 60 zapuščenih mladih slonov. Oskrbniki skrbijo za njihovo hranjenje in ko odrastejo jih ponovno spustijo v naravno okolje. Med vožnjo nam je Jerome seveda dodobra predstavil budizem in pa bogato zgodovino Šri Lanke, ki je vidna predvsem v ostankih nekoč mogočnih mest Polonnaruwe in pa skalne trdnjave Sigiriye, ki se dviga 200 m iznad džungle …

Maldivi - eden izmed otočkov
Maldivi – eden izmed 1192 koralnih otočkov
Vasja na otoku Giravaru
Vasja na otoku Giravaru
North Male Atoll - Giravaru Island
North Male Atoll – Giravaru Island
plažca na otoku Giravaru
plažca na otoku Giravaru
bar nad morjem - Giravaru Island
bar nad morjem – Giravaru Island
Colombo - tuk tuk
Colombo – tuk tuk
hindujski tempelj v Colombu
hindujski tempelj v Colombu
sedeči Buda - Colombo
sedeči Buda – Colombo
ulična prodajalka kokosovih orehov
ulična prodajalka kokosovih orehov
Pinnewala - sirotišnica za slone
Pinnewala – sirotišnica za slone
Vasja s slonjim mladičem - Pinnewala
Vasja s slonjim mladičem – Pinnewala
Pinnewala - osvežitev slonov v vodi
Pinnewala – osvežitev slonov v vodi
Sigiriya - skalna trdnjava
Sigiriya – skalna trdnjava
pot na Sigiriyo - Aljoša in Jerome
pot na Sigiriyo – Aljoša in Jerome
Sigiriya - freske ob poti
Sigiriya – freske ob poti
Polonnaruwa - antično mesto
Polonnaruwa – antično mesto
Aljoša in Vasja pred dagobo
Aljoša in Vasja pred dagobo
Polonnaruwa - stoječi in ležeči Buda
Polonnaruwa – stoječi in ležeči Buda

Recent Entries

Te objave se ne da komentirati.